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Nutrition: Basic and clinical aspects

Ciencias de la Vida y de la Materia Simposio Internacional March 5- 7, 2001 Valencia

New medical technologies, molecular biology, and genetics have shown that health and disease depend of the interactions between individual genotype, the living life style and the type of nutrition.

Organizado por:

Fundación Ramón Areces

Coordinador/es:

Juan R. ViñaCatedrático de Bioquímica y Biología Molecular. Universidad de Valencia.

José ViñaCatedrático de Fisiología. Universidad de Valencia.

Therefore an incorrect nutrition may lead to the occurrence of certain diseases in some individuals. The important changes occurred in our diet, particularly in the last decades, has contributed to the occurrence or to the increase in incidence of chronic diseases such as atherosclerosis, hypertension, obesity, diabetes and many types of cancers.

The genetic diversity may explain the variability in the nutritional requirements of human beings and opened a field of interaction between genetics, nutrition and environment. This concept has been taken to suggest that there are different nutritional requirements which are specific for different groups of individuals. These variations, such as due to the gender, are determined genetically and ought to be separated from variations caused by the vital cycle of individuals (pregnancy, lactation, growth and ageing). However, to study these problems we need not only basic research but also the results of clinical trials which may allow us to evaluate safely the nutritional recommendations to the general population.The use of modern methods may help us to clarify the mechanisms involved in nutrient absorption, metabolism, excretion and also in processes involved in the feeling of hunger and satiety.

In this international symposium some of these aspects will be dealt with by researchers who have contributed to clarify these questions which are of great relevance to nutrition.

Monday, 5 - Wednesday, 7

 

Participants

José M. Medina
Consejo Científico.
Fundación Ramón Areces.

Fátima Bosch
Catedrática de Bioquímica y Biología Molecular.
Universidad Autónoma de Barcelona.

Manuel Serrano-Ríos
Catedrático de Medicina.
Hospital Universitario Clínico San Carlos.
Universidad Complutense. Madrid.

Teresa Barber
Profesora Titular de Bioquímica y Biología Molecular.
Universidad de Valencia.

Mario Foz
Catedrático de Medicina.
Universidad Autónoma de Barcelona.
Presidente de la Sociedad para el Estudio de la Obesidad.

José R. Cabo
Catedrático de Bioquímica y Biología Molecular.
Universidad de Valencia.

Juan Sastre
Profesor Titular.
Departamento de Fisiología.
Universidad de Valencia.

Armand Sánchez
Catedrático.
Departamento de Ciencia Animal y de los Alimentos.
Facultad de Veterinaria.
Universidad Autónoma de Barcelona.

José M. Mato
Catedrático de Medicina.
Clínica Universitaria de Navarra.
Universidad de Navarra.

Juan Rodés
Catedrático de Medicina.
Jefe de Servicio de Hepatología.
Hospital Clínico y Provincial. Barcelona.

José Viña
Coordinador del Simposio.

George Perry
Professor of Pathology and Neuroscience.
Institute of Pathology. Case Western Reserve University.
Cleveland, Ohio. EE.UU.

Frank J. Kelly
Professor, Centre for Cardiovascular Biology and Medicine.
King's College London, Rayne Institute, St. Thomas' Hospital.
Reino Unido.

Juan R. Viña
Coordinador del Simposio.

Pierre Fafournoux
Unité de Nutrition Cellulaire et Moléculaire, INRA de Theix.
Saint Genes. Francia.

Simó Schwartz
Profesor Titular de Bioquímica y Biología Molecular.
Hospital Vall d'Hebrón. Barcelona.

Emilio Herrera
Catedrático de Bioquímica y Biología Molecular.
Universidad San Pablo-CEU. Madrid.

Niels C. Danbolt
Anatomical Institute.
University of Oslo. Noruega.

Daniel Ramón
Investigador del CSIC.
Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos.
Valencia.

Alfredo Entrala
Decano. Facultad de Ciencias de la Salud.
Universidad Alfonso X 'El Sabio'. Madrid.

Andreu Palou
Catedrático de Bioquímica y Biología Molecular.
Universidad de las Islas Baleares.

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